header fytikis paragwgis

Τμήμα Φυτικής Παραγωγής

Ιστορικό

Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςτου Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», αποτελεί συνέχεια του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & ΒοσκώνΛάρισας (ΙΚΦ&Β) το οποίο συνενώθηκε με άλλα πρώην Ινστιτούτα του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 188763/10−10−2011 (ΦΕΚ Β΄2284) όπως τροποποιήθηκε με την KYA 919/131869/20-10-2014 (ΦΕΚΒ΄2889).

Το ΙΚΦ&Β ιδρύθηκε το 1923 αποτελώντας ένα από τα τρία πρώτα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και έγινε γνωστό για την παραγωγή σημαντικών ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων και την προώθηση βασικών τεχνικών καλλιέργειας στους αγρότες. Το 1986, έτος έκδοσης του πρώτου Εθνικού Kαταλόγου Ποικιλιών, το ινστιτούτο καταχώρησε 44 ποικιλίες κτηνοτροφικών φυτών και 22 ποικιλίες οσπρίων. Το 1989 το ΙΚΦ&Β εντάχθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ.

Αντικείμενα & Δραστηριότητες

Τα βασικά ερευνητικά αντικείμενα του τμήματος «Φυτικής Παραγωγής» είναι:

  • Η Γενετική Βελτίωση για τη δημιουργία νέων ποικιλιών κτηνοτροφικών φυτών, βιομηχανικών φυτών, οσπρίων και βοσκών με υψηλή απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας.
  • Η αριστοποίηση ή ανάπτυξη νέων μεθοδολογιών βελτίωσης με τη χρήση τεχνικών διασταυρώσεων, φυσιολογίας φυτών, βιοτεχνολογίας κλπ
  • Η ανάπτυξη νέων Τεχνικών και Συστημάτων Καλλιέργειας (γεωργία μειωμένων εισροών, οργανική γεωργία, συγκαλλιέργεια σιτηρών-ψυχανθών με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης και αειφορικής γεωργίας.
  • Η Σποροπαραγωγή των βελτιωμένων ποικιλιών. Με τη διαδικασία της Σποροπαραγωγής εξασφαλίζεται η ποικιλιακή (γενετική) καθαρότητα των βελτιωμένων ποικιλιών. Έτσι, το τελικό προϊόν που φθάνει στους αγρότες διατηρεί τα μορφολογικά, αγροκομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας.
  • Η διατήρηση, περιγραφή και ο μικροπολλαπλασιασμός του γενετικού υλικού.
  • Η συνεργασία και συμβουλευτική υποστήριξη φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, γεωπόνων, αγροτών κλπ.

Οι ανωτέρω ερευνητικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες του τμήματος Φυτικής Παραγωγής υποστηρίζονται από το Εργαστήριο Τεχνολογίας Σπόρων και το Γραφείο Σποροπαραγωγής. Για την εκτέλεση του γεωργικού πειραματισμού και της σποροπαραγωγής χρησιμοποιούνται εκτάσεις περίπου 1000 στρ., αποθήκες φύλαξης γενετικού υλικού, μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ.

Προϊόντα

Yπάρχουν εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών περισσότερες από 70 ποικιλίες κτηνοτροφικών φυτών και οσπρίων, από τις οποίες οι περισσότερες συμμετέχουν στη σποροπαραγωγή και καλλιεργούνται από τους αγρότες της χώρας μας.

 

 

Γραφείο Ερευνητικών Προγραμμάτων και Σποροπαραγωγής - Υπεύθυνος: Δρ. Δ. Βλαχοστέργιος - Γ. Μίχας

  • Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη: Κ. Κανάκη

Γραφείο Προώθησης και Ανάπτυξης Προϊόντων Σποροπαραγωγής - Υπεύθυνος: Δρ. Δ. Μπαξεβάνος

  • Διοικητική και Τεχνική υποστήριξη: Γ. Μίχας - Κ. Κανάκη

Αποθήκη Σπόρων (σε επίπεδο γραφείου): Γ. Μίχας

Εργασίες σποροπαραγωγής: Δ.Γκριμπούλης - Φ.Παπαγεωργίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ 1, ΛΑΡΙΣΑ
Ταχυδρομικός Κώδικας: 41335
Τηλέφωνο: 2410 671290, 671300
FAX: 2410 671321
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Επικοινωνία

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

  • Διεύθυνση : ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΥ 1 – 41335 ΛΑΡΙΣΑ
  • Email : gramateia@nagref.gr
  • Τηλέφωνα : 2410 671290, 671300
  • Fax : 2410 671321

Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών φυτών

Ορισμένα από τα κύρια αντικείμενα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η ανάπτυξη ή/και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της χώρας, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων & τροφίμων.
Διαβάστε περισσότερα...

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site.Agree